100. Giro d'Italia - Tappa 16 - Kraliçe Etabı - Rovetta>Bormio - 222 km - Zorluk Derecesi 5/5

222 kilometre ve 5300 metre tırmamış! Peloton'da olmadığım için şükrettiğim bir gün. Şaka bir yana, Dumolin'in Giro'yu kazanıp kazanamayacağını iyiden iyiye belli edeceği bir gün olacak.

İlk olarak ünlü Mortirolo yokuşunun biraz daha kolay tarafı çıkılacak:


Daha sonra Stelvio yokuşu bir kez İtalyan:



bir kez de İsviçre tarafından tırmanılacak:


Tırmanışçı Quintana, Pinot, Nibali zamana karşıcı yarış lideri Dumolin'i ve takımını yorup olabildiğince zaman çalmaya çalışacaklar. Ancak daha önce bu tarz spektaküler etapların fare doğurduğunu gördük. Bu kadar zor olunca atak yapmak da zorlaşıyor.

Sonuç - Özet Videosu

25 kişilik ilk kaçış grubuna Nibali'nin takımı Bahrain-Merida dışında tüm takımlar en az bir bisikletçi sokmayı başardılar. Mortirolo'nun girişimde bu kaçış grubu Sunweb'in temposu ile yakalandı, ancak tam bu an yeni atakları ve yeni bir kaçış grubunu beraberinde getirdi. 

Mortirolo bu sene 2010'da burada bir etap kazanan ve bu sene hayatını kaybeden Scarponi'ye adandı. Scarponi'nin takımından Leon Sanchez Dağların Kralı ikincisi Omar Fraile'nin önünde Mortirolo yokuşunu aldı. Bu ikinci kaçış grubu inişe 1 dakikanın üzerinde avantajla girdiler. Movistar'ın 3, Sunweb'in 1 bisikletçisi var.

Mortirolo'nun inişinde Movistar kaçışta sadece Amador'u bıraktı. Fark 2 dakika. 

Stelvio'ya yaklaşırken Peloton iyice küçüldü. Movistar İzaguirre, Amador ve Anacona ile kaçışta. Etap'ı isteyen Sky 4 ve Cannondale 3 kişi ile kaçışta. Sunweb'in sadece Laurens ten Dam ile orda olduğunu not etmek lazım. Fark 2.30. Peloton neredeyse kaçıştan daha küçük. Peloton'da Bauke Mollema'lı Trek-Segafredo Sunweb ile ortak çalışıyor. 

Stelvio'nun yarısına gelirken Dumoulin'in 2 yardımcısı kaldı. Fark 2 dakikaya inerken Pinot'un takımı FDJ öne gelmeye başladı. Dumoulin bir atak öncesi hazır olmak için Quintana'nın arkasına yapıştı. Trek-Segafredo yardıma devam ediyor. 

84 kilometre kala kaçış ikiye bölündü. İkinci grupta bir Movistar'lı var. Dumoulin'in yardımcısı kalmadı. Fark 2:22. Quintana'nın bacakları iyise atak yapması yakın. İlk Stelvio çıkışı geride kaldı. Atak son yokuşa kaldı. Fark 2:34. İnişte Amador ve Landa ikili olarak kaçıyor. 

Vadide Landa ve Amador kaçış tarafından yakalandıktan sonra Kaçış ile Peloton arasındaki fark 2:40da sabitlendi. Katusha ve Orica-Scott takibi eline aldı. Sunweb ve Dumoulin dinleniyor son yokuş öncesi. 

İsviçreye girerken Kaçış: Landa, Anacona, Amador, Igor Anton, Kruisjwick, Jan Hirt. Fark 2:10. 33 kilometre kala Kruiscjwick atak yapıp kaçıyor. 

31 kilometre kala Pembe Mayo Dumoulin büyük abdest molası veriyor. Zakarin tam bu sırada atak yapıyor. Movistar beklese de Dumoulin geride kaldı. Adamı da kalmadı. Artık zarar limitleme modunda çıkıyor. 

Umbriapass'ın ortasına doğru Landa kaçtı. Onu Hirt takip ediyor. 25 km kaldı. Quintana, Pozzovivo, Nibali, Zakarin ve Formolo hareketlenmeye başladı. Nibali, Quintana, Pozzovivo kaçtı, Zakarin eklendi. İnişte Landa'yı yakalayan Nibali iniş dersi veriyor. Son kilometre labirent gibi. Landa'nın sprinti iyi olsa da Nibali en iyi çizgiyi seçerek bu Giro'nun ilk İtalyan galibiyetini alıyor. Quintana 3. oluyor. Dumoulin pembe mayoyu 30 saniye ile koruyor.

BMC'nin genel klasmandaki en iyi bisikletçisi Ben Hermans (BEL) ve SKY'ın Fransız cep herkülü Kenny Elissonde yarıştan çekilen isimler.

Klasman

Etap Fotosu

Turistik

Bormio Alta Valtellina kayak bölgesinin kalbi. Yazın da bisiklet ve trekking yapılabiliyor.

Bölge yüksek olduğu için Karabuğday yetişiyor. Patates ve lahanalı pizzoccheri muhteşem.

Karabuğdaylı peynir kızartması Sciatt da güzel.

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem